Termékleírás
A legtöbb rácsodálkozást kiváltó, elismerő-meglepődő pillantásokat előidéző borunk. „Ilyen is lehet egy Pinot blanc?”, „Hú, nem gondoltam volna, hogy ebből a fajtából ilyen bort is lehet!”, stb. És hogy pontosan mit gondolunk róla mi? Lássuk:
„Ő az én „borszerelmem”. Évek óta érzem, tudom, ennek a fajtának helye van itt Zalában. Mindem vágyam ezt a fajtát népszerűsíteni, megismertetni Veletek! Én csak ezt tudom mondani róla: szolid, szelíd, csupa báj.” (Dóka Éva)
Ajánlás: Ha ismered a fajtát, és sokat kóstoltál már Pinot blanc-t, akkor azért, ha még nem (és egyelőre ez a valószínűbb), akkor meg azért „kötelező”! Akár csak az élvezet kedvéért is.
Évjárat és technológia
Lassan megszokjuk, hogy minden évjárat szokatlan, különleges, rendkívüli. 2022-re ez fokozottan igaz volt. Országszerte minden az aszályról szólt, volt is aggodalom a szüret előtt, milyen termés, milyen cukorfok, milyen érettségű szőlő érkezhet be a pincébe ezek után? Éppen csak elkezdtük a szüretet, megjöttek a nagy esők. Nem kell talán ecsetelni, szüretben ez már nem annyira jó! De jó volt kimenni közben dűlőkbe, ahol mosolygó, telt fürtök örvendeztettek bennünk, és közben megnyugodtunk: itt már baj nem lehet!
Technológia
Évek óta sokat kísérleteztünk, hogy megtaláljuk a fajta-termőhely-borstílus összhangját. Könnyebb dolgunk lett volna/lenne, ha minden évben legalább hasonló lenne az időjárás, de ez hiú ábránd. Először is próbáljuk úgy nevelni a szőlőt, úgy gondoskodni róla, hogy a borászat a legjobb alapanyagot kapja szüretkor. És ha ez sikerül, akkor ennek nagyon örül nálunk mindenki! Ezután már „csak” együtt drukkolunk, kóstolunk, amíg a spontán induló erjedés és annak gondos végig kísérése következtében megtörténik a csodás átváltozás.
Szőlő
Fajta: 100% Pinot blanc
Művelésmód: ernyő, 2.6*0.9 m
Szüret: 2023. szeptember 8.
Dűlő: Kereszt Jobb
Bor
Alkohol: 11,56 %
Maradék cukor: 1,8 g/l
Titrálható sav: 5,0 g/l
Érlelés: 5 hónap, tartályban
Címke
Kakukktojás címke, amely Éva kedvenc szőlőfajtájából készült kedvenc borát díszíti. Évek óta motoszkált benne, hogy egyszer készít egy olyan címkét, ahol a blanc valóban blanc, vagyis fehér. De itt tényleg minden fehér ám! A háttér és a betűk is − ha már lúd, legyen kövér. Azt a bort, aminek népszerűsítését Éva küldetésének tekinti, muszáj volt emlékezetes, figyelmet követelő ruhába öltöztetni. A rendhagyó ötlet eleinte inkább mosolyogtató volt sokak számára, de Éva megcsinálta, ilyen lett, tök jó lett. Első ránézésre homogenitásában ugyan egyszerűnek tűnhet (többen tartják ezt a Pinot blanc-ról is), azonban gyorsan kiderül, valami egészen összeérett, kiforrt koncepcióról van szó. Reméljük, az első korty ugyanezt az élményt adja nektek is!