Nektár 2024

Várható szállítás: 2-3 munkanap

2 740 Ft

Termékleírás

Kiváló márkanév is lehetne, de szőlőfajta. Méghozzá egy igazi különlegesség, ami frissességével, gyümölcsösségével ejti rabul kóstolóját: tréfa, kacaj, életöröm! Ráadásul ebben az évjáratban különleges textúrával.  Zalai nemesítésű fajta, Cserszegtomajról. Izgalmasan fűszeres, jó értelemben behízelgő, könnyed, egy korty Zala …

Ajánlás: Ha ezt választod, biztosan sikerrel jársz, bárhova is igyekezz. Hűtsd 8-10°C-ra! Egyaránt szeretik fiúk és lányok, akár csak úgy kortyolgatni. Ha ebédhez, vacsorához (reggelihez?) innátok, tegyetek mellé salátát, tésztát, esetleg könnyű húst. Ihatjuk étvágygerjesztőnek is.

Elért eredmény: Zalai Borút Egyesület és a Zalaszentgróti Hegyközség közös borversenye 2025 nagyarany
XXI. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál Magyarország 2024. évjárat Legjobb Újbora cím

A termék ára tartalmazza az 50 Ft-os palack visszaváltási díjat.

További információ

Tömeg 1 21 kg

Évjárat és technológia

Ez nagy menet volt! Ha megnézitek a szüreti dátumot, augusztus 9., tökéletesen beérett szőlővel! És mi még nyaralást terveztünk aug. 20. előtt! Volt bennünk némi félelem, hogy mi lesz ebből, de ha meggondoljuk, hogy a fakadás is nagyon korán volt, és számolunk, akkor látjuk, hogy az extrém meleg nyár ellenére elegendően hosszú tenyészidő állt a szőlőnövény rendelkezésére. Vagyis jó beltartalmat, értékes aromákat várhatunk ettől az évtől (is). És bár a szüretet nagy hajtásként éltük meg, de mindenhová odaértünk időben, így a házi „történelemkönyvünkbe” várhatóan nagy évjáratként vonul be 2024.

Technológia

A kulcs a hűtés! Főleg 25-30°C-os napokon. Ilyen körülmények között, friss, lendületes, elsődleges illatokkal rendelkező bort készíteni nagy kihívás, de hát erre van a technológia, és egyre inkább szükség is lesz rá. Azaz kora hajnali szüret és gyors feldolgozás, majd hideg ülepítést követő színelés, hogy csak a legértékesebb anyagok kerüljenek át a mustból a borba. Az erjedés alatt folyton figyelni, szagolni, kóstolni kell, és persze fohászkodni: „csak a hűtőnek ne legyen semmi baja!”. Amikor pedig megjelenik a tartályban a semmihez sem hasonlítható, finom Nektár-illat, „csak” az a dolgunk, hogy erre vigyázzunk, hagyjuk még kicsit fejlődni, érlelődni a bort. Ebben az esetben nem sokáig, mert gyorsan palackokba került, frissen, üdén, gyümölcsösen!

A számok szerelmeseinek:

Szőlő

Fajta: Nektár

Művelésmód: ernyő, 2.6*0.9 m

Szüret: 2024. augusztus 9.

Dűlő: Szélmente

Bor  

Alkohol: 11,92% vol.

Redukáló cukor: 6,8 g/l

Titrálható sav: 5,9 g/l

Érlelés: rövid, tartályban

Címke

Mi a nektár? A történészek az olümposzi istenek italára, a botanikusok a virágok magas cukortartalmú váladékára, a zalai borászok pedig egy cserszegtomaji nemesítésű szőlőfajtára szavaznak. Azt nem feszegetjük, szerintünk kinek van igaza, a mi Nektárunkban ugyanis mindenki boldogan megfér egymás mellett. A vidám és színes grafika keretbe foglalja a koncepciót, hiszen maga a szó, „nektár”, hallatán július minden öröme, vadvirága, és a borozós-fröccsözős esték jutnak eszünkbe. A szemfülesek kiszúrhatnak a borcímke rejtekeiben egy citromot, ami a bor gyümölcsös jegyeit képviseli. Meg egy szívecskét is, mely a Zalai Borvidék iránt érzett, cseppet sem lagymatag érzéseinkre utal.