Kabar 2020

Várható szállítás: 2-3 munkanap

4 110 Ft

Termékleírás

Winelovers Wine Awards 2023: 2019-es Kabar tételünk fantasztikus 2. helyezést ért el a TOP20 érlelt fehérbor kategóriában, és az előkelő 26. helyen zárt a nemzetközi borverseny TOP100-as listáján. 90 pontot szerezve a bor aranyérmet is nyert. Most pedig itt a folytatás, a 2020-as évjárat!

„Keresd a jót, a szépet, a … színest, az ütőst, az energikust, a … játékosat, a mélyet, az … istenit, a buját, az … őszintét!” (Miksa Bálint, 2010). Keresd a Kabarban a csodálatos növényt, a szőlőt; és az ember teremtő képességét, a szőlőnemesítést. És legyen szerencséd, mint nekünk, hogy találkoztunk ezzel a fajtával, és hogy olyan helyen élünk és borászkodunk, mint a Zalai Borvidék. Ha ehhez még jön egy kiváló évjárat, és megadjuk a kellő tiszteletet mindezeknek, elkészülhet A BOR.

Ajánlás: az az érzés, hogy kinyitod a palackot, megkóstolod, majd mindig csak egy kicsit töltesz a pohárba, hogy minél tovább tartson az élmény; na ez az, amit tud ez a bor! Vagyis szánj rá időt, megéri.

További információ

Tömeg 1 21 kg

Évjárat és technológia

2020-ban minden adott volt egy jó évjárathoz. Az ország egyik legcsapadékosabb borvidékén szőlőt termelni az egyre inkább melegedő és szárazabbá váló éghajlat miatt szerencsés dolog, kivéve, ha a várt csapadék egyszerre, akár 100 mm-t meghaladó mennyiségben, egy-két nap alatt hullik le. Ebben az évjáratban ez is előfordult, nem kis kihívás elé állítva bennünket. De természetesen ezt is megoldottuk. Szeptemberben a Kabart ismét éretten, magas beltartalommal szüreteltük. Már akkor tudtuk, a kiváló alapanyagot érdemes lesz hosszan érlelni.

Technológia

Ha Kabar, akkor hordó. Ez most már nem kérdés nálunk. Minden évjáratban „hozza magát”, nagysága a hosszú érlelési idő elmúltával teljesedik ki igazán. A különbség csak annyi, hogy 6, 9 netán 12 hónapot tölt a hordókban. Ezt folyamatos kóstolással döntjük el, ami nem esik nehezünkre…

Szőlő

Fajta: 100% Kabar

Művelésmód: ernyő, 2.4*0.9 m

Szüret: 2020.09.14.

Dűlő: Keresztbe tábla, Pogányvár

Bor     

Alkohol: 12,94 %

Maradék cukor: 1,2 g/l

Titrálható sav: 5,9 g/l

Érlelés: hosszú, 600 literes hordó és tartály

Címke

A fékről ritkán jut az ember eszébe a bor, hiszen utóbbi jellemzően épp, hogy oldja a gátakat, lendületet, lelket visz az alkalomba. Ennek ellenére Miksa Bálint festőművész „Fék” című alkotása került Kabarunk címkéjére – mi ugyanis belekabarodtunk! A festmény az energiákkal, vágyakkal és akarattal fűtött egocentrikus emberi világ kritikáját fogalmazza meg, rámutat arra, hogy a tömegesség, az egyirányúság, az önmagunk által állított korlátok miatt folyamatosan fékezni kényszerülünk. Nos, mi ebbe nem nyugszunk bele, főleg, ha borkészítésről van szó! A Kabar nem tipikus zalai fajta, illetve tételünket mi sem tömegterméknek álmodtuk meg. A Zalai Borvidék, a szőlőnövény, a borász tudásának legjava került ebbe a kiváló évjáratú tételbe, amely figyelmes kóstolással valóban minden féket kienged.