Termékleírás
Igazi különlegesség a késői szüretből származó, reduktív érlelésű száraz Hárslevelű! Már megjelenésében is nagy bort sejtet, illatáról pedig a hársfavirág nektárja jut eszünkbe: egyszerre kedves, bódító, és virágosan játékos – játékosan virágos. Hasonlóképpen sokrétű, gazdag zamataiban is: a virágos, mézes, érett őszibarackos jegyeket csipetnyi barackmag karakter és hosszú lecsengés követi. Megint csak ráébredhetünk, hogy az idő értéket teremt.
Ajánlás: hedonistáknak! Kizárólag élvezeti céllal, ha valami különlegeset szeretnél magadnak, vagy el szeretnél kápráztatni, meglepni másokat!
Díjai:
- Winelovers Wine Awards nemzetközi borverseny 2024 Legjobb Reduktív Fehérbor kategóriagyőzelem, Top100 Bor 10. helyezés, Arany
- Balatoni Borok Versenye 2024 Arany
- Zalai Borvidék Borversenye 2024 Arany, Legjobb érlelt fehérbor kategóriagyőzelem
- Zalai Borút Borversenye 2024 Nagyarany
A termék ára tartalmazza az 50 Ft-os palack visszaváltási díjat.
Évjárat és technológia
Évjárat
2021. Lassan, nehézkesen indult, április második felében már aggódtunk: kihajt idén a szőlő? Van egy régi mondás: amit a természet elvesz, azért a végén kárpótol. Szerencsére ez újra igaznak bizonyult. Olyan őszünk lett, aminél jobbat szőlőtermelő nem kívánhat. Ez tette lehetővé, hogy felsóhajtsunk: akármennyi fáradtságba is kerül, jöjjön a hálózás a madarak, vadak ellen, érjenek, éljenek tovább, aztán töppedjenek, koncentrálódjanak azok a bogyók! És így is lett.
Technológia
Az kezdetektől fogva világos volt, hogy ha már ilyen szép őszt kaptunk ajándékba, akkor csináljunk mi is valami különlegeset. A késői szüreti alapanyag olyannyira koncentrált, tömény volt, hogy azt önállóan borrá erjeszteni nem lehetett, ezért az aszúkészítés technológiájához hasonlóan, a normál szüretből származó, még erjedő mustban áztatva tudtuk előhívni azt a csodát, ami létrejött a szőlőben. A kellő idejű áztatás után jött a préselés, majd elkezdett nekünk dolgozni az idő. A mi dolgunk „csupán” annyi volt, hogy kivárjuk türelmesen, amíg a cukor átalakul és a mustból bor lesz. Majd, hogy teljes pompájában kibontakozhasson, érleltük tartályban, végül palackban is.
Szőlő
Fajta: 100% Hárslevelű
Művelésmód: ernyő, 2.4*0.9 m
Szüret: 2021.11.16. (10.04.)
Dűlő: Orosztony, „Keresztbe tábla”
Érlelés: 2 év tartályban, 6 hónap palackban
Bor
Alkohol: 15,1 %
Maradék cukor: 3,4 g/l
Titrálható sav: 6,7 g/l
Címke
Hagyományainkhoz híven Hárslevelűnket is Miksa Bálint egy lebegő festményének részletébe öltöztettük. A címketervezés folyamatát mindig szeretjük, legkülönlegesebbnek mégis a Borok a Csúcsról tételeknél érezzük a munkát. Évek óta rajongunk Bálint remekműveiért, nem egyszerű tehát azt az egyet megtalálni, ami végül címkére kerül. Most azonban percek alatt eldőlt a kérdés!
Hogy miért a „Nagy fa” címet viselő festményre esett a választás, azt talán nem is kell magyarázni. Zöldek, sárgák, szőlő, méz – variációk hársra. Vagy az aprólékos színátmenet éppen a zöld szőlőlevelekből megszülető, aranysárga bor szinonímája? Döntsétek el Ti! Finom, elegáns, élénk árnyalatok, ünnepi megjelenés, igazi különlegességet megelőlegező harmónia.