BalatonBor – Olaszrizling 2024

Várható szállítás: 2-3 munkanap

2 370 Ft

Termékleírás

A Balatont a Zala folyó táplálja. Mondhatjuk azt is, Zala nélkül nincs Balaton. Mint ahogyan BalatonBor sem. Az Olaszrizling a Zalai Borvidéken, akárcsak a Balaton Borrégió egészén, kiválóan érzi magát, és mi is szeretjük. Üde, friss aromák, ugyanakkor hosszan a szájban maradó kellemes utóíz. Amit várunk tőle, megadja. Az első, a második és a sokadik korty után is.

Ajánlás: Nem csak a Balatonra! De oda mindenképpen!

A termék ára tartalmazza az 50 Ft-os palack visszaváltási díjat.

További információ

Tömeg 1 21 kg

Évjárat és technológia

Ez nagy menet volt! Ha megnézitek a szüreti dátumot, szeptember 2., tökéletesen beérett szőlővel! Kimondva durva, hogy szeptember 11-én „tokkal-vonóval” befejeztük a szőlő betakarítását, de ha meggondoljuk, hogy a fakadás is nagyon korán volt, és számolunk, akkor látjuk, hogy az extrém meleg nyár ellenére elegendően hosszú tenyészidő állt a szőlőnövény rendelkezésére. Vagyis jó beltartalmat, értékes aromákat várhatunk ettől az évtől (is). És bár a szüret nagy hajtás volt, de mindenhová odaértünk időben, így a házi „történelemkönyvünkbe” várhatóan nagy évjáratként vonul be 2024.

Technológia

A kulcs a hűtés! Főleg 25-30°C-os napokon. Ilyen körülmények között, friss, lendületes, elsődleges illatokkal rendelkező bort készíteni nagy kihívás, de hát erre van a technológia, és egyre inkább szükség is lesz rá. Azaz a kora hajnali szüret és gyors feldolgozás, majd hideg ülepítést követő színelés, hogy csak a legértékesebb anyagok kerüljenek át a mustból a borba. Az erjedés, mint mindig, spontán indul, és mivel az Olaszrizling mustjában az „élesztő-kedvenc” glükóz mellett jelentős a fruktóz aránya, a vége kicsit izgalmas, „kimegy-e” szárazra, nekünk (és nektek, ugye?) tetsző lesz-e a végeredmény? De ez boldog izgalom, feszült várakozás, sok-sok kóstolással, a végén örömmel.

Szőlő

Fajta: 100% Olaszrizling

Művelésmód: ernyő, 2.6*0.9 m

Szüret: szeptember 2.

Dűlő: Aranyod

Bor

Alkohol: 12,46 %

Maradék cukor: 5,1 g/l

Titrálható sav: 6,1 g/l

Címke

A BalatonBor egyenruhát hord: minden pincészet, amely elkészítheti saját tételét, ugyanannak a címkének egy-egy egyedi változatát teszi a palackra, hogy Te egyből kiszúrd a boltok polcain. Ez alól mi sem vagyunk kivétel. Egyébként a türkiz-fehér, élénk szín- és formavilággal nagyon ki vagyunk békülve.