
Pénteken a hévízi NaturMed Hotel Carbonában lezajlott a zalai borászok közösségi kezdeményezéséből született közösségi bormárka, a Hegyke hivatalos bírálata. A szakmai zsűri (borászok, szakírók és a HoReCa szektor képviselői) hat helyi pincészetnek engedélyezte a különleges tétel palackozását. A 2024-es Hegykék hamarosan Zala, illetve régió szerte elérhetők lesznek, a borfogyasztók örömére.
A Zalai borvidék egyre nagyobb ismertséget kivívó zászlósbora immár negyedik évjáratát ünnepli, ám a projekt célja változatlan: a szigorú szabályzat mentén, de kellő szabadságot biztosító mozgástérrel készíthető fehér házasítással a zalai borászok nevet és arcot szeretnének adni az ország legtitokzatosabb borvidékének. Hazánk minden borkedvelőjét felfedezésre csábítják: a zalai borok érdemesek a figyelemre, a zalai terroir ízeit, harmóniáit nagyon könnyű megszeretni.
Itt az új évjárat!
Tarsoly Róbert, a Dóka Éva Pincészet borásza, a zárt ajtók mögött zajlott, origó rendszerű bírálatot követő, sajtónyilvános eredményhirdetésen bejelentette, idén tovább gyarapodik a Hegyke család: a tavalyi négy helyett már hat pincészet hozhatja forgalomba Hegykeként saját házasítását.
Ezek a következők:
- Cika Pince
- Dóka Éva Pincészet
- Keszler Birtok
- Medvebor Pince
- Tóth Pince
- Varga Zoltán
„Azt, hogy milyen nehéz évjárat volt 2024, nem kell ecsetelnünk. De aki szőlővel, borral foglalkozik, az nem egyszer, nem kétszer találja szembe magát hasonló kihívásokkal, ilyenkor mutatkozik meg igazán a szakmánk szépsége, kerül felszínre a mesterségbeli tudás. És hogy a zalai borászok birtokában vannak ennek a tudásnak, mi sem jelzi jobban, minthogy a nehézségek ellenére a bírált borok 2/3-a megfelelt az elvárásoknak, vagyis friss, üde, megfelelően komplex, igazi jó zalai borok születtek. Ezúton is gratulálok minden kollégának!” – emelte ki Tarsoly Róbert.

Hegyke: több, mint egy fehér házasítás!
A Hegyke elismertségét mutatja többek között, hogy a borkedvelők, a régió legjelentősebb viszonteladói és vendéglátósai évről-évre keresik a tételt. A zalai zászlósbor első, 2021-es évjárata még csak 1 500 palackkal készült, az idei hat borászat tervei szerint pedig várhatóan 6-7000 palackra számíthatunk, így a Hegykét, sőt, a különböző összetételű Hegykéket, valóban minden érdeklődő megkóstolhatja.
A kezdeményezésben résztvevő borászok a különböző tételek végigkóstolását ajánlják, ugyanis, bár minden Hegyke ugyanazt a garantáltan magas minőséget képviseli, az egyes borok eltérő összetétele, a borászok egyedi filozófiája miatt mindegyik önálló egyéniség, így egyedi módon jeleníti meg a Zalai dombság lankáin, a Kis-Balaton ölelésében megbúvó termőterületek titokzatos világát.

Kiadták: A Hegyke közösségi kezdeményezés borászai
Fotók: Rohonczi Anett